DUPLOMAAT

Duplomaat is een computerprogramma dat een nagenoeg perfecte duplicaat SCRABBLE® speler implementeert. Duplicaat SCRABBLE® wordt in Vlaanderen in clubverband gespeeld. De clubs zijn verenigd in het NTSV, dat trouwens zijn goedkeuring verleende aan het programma.

Duplomaat laat niet toe om SCRABBLE® te spelen zonder een "echt" SCRABBLE® bord, dat in Europa verdeeld wordt door Mattel.

Duplomaat laat wel toe om (in combinatie met een SCRABBLE® bord):
 • uw scrabbelvaardigheid op te drijven.
 • nieuwe woorden bij te leren (de betekenis zult U wel moeten opzoeken in een verklarend woordenboek. Duplomaat bevat momenteel een lijst met meer dan een miljoen woorden, maar zonder verklaring.)
 • na te gaan welke kansen U laten liggen hebt bij uw laatste partij.
 • een duplicaat toernooi vlotter te laten verlopen. Duplomaat kan willekeurige letters uit de elektronische zak trekken, de klok bijhouden en het hoogst scorende woord aangeven.
 • partijen op eenvoudige wijze op een Web site te publiceren.

  Duplomaat draait op 32- en 64-bits Windows® systemen: Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows ME (Millenium Edition), Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7/8/10/11.
  Je kunt hier gratis de laatste versie downloaden. Je voert deze uit (je kunt tegelijkertijd downloaden en uitvoeren door "Open" te kiezen i.p.v. "Opslaan"), antwoordt tweemaal "Ja" op de gestelde vragen, en klaar is Kees! De laatste update dateert van 14 februari 2024. De woordenlijst bevat de SWL2024, die men vanaf 1 januari 2024 in scrabbelclubs hanteert.
  In totaal zitten er nu 1.108.411 woorden in de lijst.
  Het kan nodig zijn om tijdens de installatie te kiezen voor TOCH BEHOUDEN, wanneer het antivirusprogramma een melding geeft. Mogelijk moet je ook klikken op MEER WEERGEVEN, waarna je het programma kunt uitvoeren.

  Gebruik

  Het programma is bedoeld om te oefenen in de duplicate speelwijze zoals men deze hanteert in scrabbleclubs. Daarbij plaatst men steeds het hoogst scorende woord op het bord. Duplomaat is gemaakt om dit zo snel mogelijk te kunnen doen. Wat de meeste mensen doen om te oefenen:
  1. Eigen scrabblebord en letterbak naast de computer leggen
  2. Op F5 drukken om 7 letters te trekken
  3. Deze letters nemen uit de letterbak
  4. Tweemaal op F3 drukken om de klok te herstarten
  5. Eigen woord opschrijven bij het signaal
  6. Met F4 het hoogst scorende woord op het bord leggen, dit ook doen op het eigen bord
  7. Naar stap 2 gaan tot er geen letters meer zijn
  8. Je eigen totaal delen door het maximum dat Duplomaat vond. Zo ken je je eigen percentage in vergelijking met de “perfecte speler”. Naarmate je meer oefent, zul je dit percentage zien stijgen.


  Mocht je toch een woord manueel willen plaatsen, dan kun je ook dubbel klikken op een beurt (aan de rechterkant) en dan het woord en de coördinaten ingeven. Dat is echter erg omslachtig, je kunt makkelijker onderaan een woord uit de lijst (rechts van de “Klok (F3)” knop) kiezen.