DUPLOMAAT

Duplomaat is een computerprogramma dat een nagenoeg perfecte duplicaat SCRABBLE® speler implementeert. Duplicaat SCRABBLE® wordt in Vlaanderen in clubverband gespeeld. De clubs zijn verenigd in het NTSV, dat trouwens zijn goedkeuring verleende aan het programma.

Duplomaat laat niet toe om SCRABBLE® te spelen zonder een "echt" SCRABBLE® bord, dat in Europa verdeeld wordt door Mattel.

Duplomaat laat wel toe om (in combinatie met een SCRABBLE® bord):
 • uw scrabbelvaardigheid op te drijven.
 • nieuwe woorden bij te leren (de betekenis zult U wel moeten opzoeken in een verklarend woordenboek. Duplomaat bevat momenteel een lijst met meer dan 600000 woorden, maar zonder verklaring.)
 • na te gaan welke kansen U laten liggen hebt bij uw laatste partij.
 • een duplicaat toernooi vlotter te laten verlopen. Duplomaat kan willekeurige letters uit de elektronische zak trekken, de klok bijhouden en het hoogst scorende woord aangeven.
 • partijen op eenvoudige wijze op een Web site te publiceren.

  Duplomaat draait op 32- en 64-bits Windows® systemen: Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows ME (Millenium Edition), Windows 2000, Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Het programma kost 25 EUR per licentie voor leveringen per post binnen Vlaanderen van minder dan negen licenties. Vanaf 10 licenties, of voor leveringen via e-mail kost het slechts 22 EUR. Een geld-terug-zonder-vragen-garantie van twee maanden is in de prijs inbegrepen. De licentiehouders zullen in de toekomst gratis, of hoogstens voor een kleine som, nieuwe versies kunnen verkrijgen. Stuur een bericht naar Luc Kumps voor meer informatie.

  Je kunt een demonstratieversie downloaden. De demo-versie ziet er net uit zoals de "echte" versie, maar met deze beperkingen:
 • maximaal 3 beurten
 • maximaal 10 minuten
 • de woordenlijst bevat slechts woorden met een lengte t.e.m. 7 (70000 woorden i.p.v. 600000)
  Het is toegelaten de demonstratieversie vrij te verspreiden zonder enige beperking.
  Je kunt ook een voorbeeld van het beeldscherm bekijken.

  UPDATE

  Indien je reeds licentiehouder bent, dan kun je gratis de laatste versie downloaden. Je voert deze uit (je kunt tegelijkertijd downloaden en uitvoeren door "Open" te kiezen i.p.v. "Opslaan"), antwoordt tweemaal "Ja" op de gestelde vragen, en klaar is Kees! De laatste update dateert van 7 december 2022. De woordenlijst bevat de SWL2023, die men vanaf 1 januari 2023 in scrabbelclubs hanteert.
  In totaal zitten er nu 1.095.016 woorden in de lijst.

  Op de website van het NTSV kun je een lijst met alle toegelaten woorden t.e.m. 9 letters bestellen (klikken op "Publicatie", daarna op "SWL").
  Een alternatieve woordenlijst is het scrabblelexicon van Hub Moonen, met de woorden t.e.m. 15 letters, waarbij enkel woorden van het Algemeen Nederlands werden weerhouden.